Savoarea de pe Târnave


Sitută în localitatea Mica, la 15 km de Târnăveni, crama Villa Vinèa cultivă 70 de hectare de vie, plantată cu 12 soiuri locale și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer sau Kerner. Terroirul impresionant, metodele de producție și pasiunea, fac ca vinurile de pe Târnăve de la Villa Vinèa să fie extrem de apreciate pentru calitatea, savoarea și mineralitatea lor.

Podgoria

Villa Vinèa se află pe un deal lin, situat la o altitudine de 330-350 de metri, deasupra mării, cu expunere largă către sud și către râul Târnava Mică. Plantațiile sunt la aproximativ 20 de minute distanță cu mașina, față de aeroportul Târgu Mureș. Regiunea Târnave, din Transilvania este una dintre cele mai bune zone din România, pentru strugurii albi, însă și soiurile roșii, plantate începând cu anul 2004, au produs recolte de calitate și selecții excelente de Pinot Noir și Fetească Neagră. În funcție de localizarea lor, solurile viei sunt grele, nămoloase și bogate în calcar, cu depozite minerale, care oferă aromă vinurilor Villa Vinèa. Conținut de lut variază între 38 și 45%. Un procent între 51 și 55% este atins dacă se iau în considerare zonele cu aluviuni fine. Aceste soluri, greu de lucrat din cauza compoziției lor, au, pe de altă parte, o capacitate mare de stocare a apei și de a lega nutrienții. Conținutul de humus al solului este responsabil pentru slăbirea și aerarea acestuia. Regiunea beneficiază de climă continentală. Verile calde și uscate, cu o cantitate peste medie de soare și cu puține precipitații, alternează cu iernile reci și dure. Expunerea versanților sudici este dublată de o bună aerare, datorată vânturilor puternice care usucă rapid roua matinală și împiedică, într-un mod natural, dezvoltarea mucegaiului pe struguri.

Toamna lungă, cu nopțile sale răcoroase, ajută strugurii să atingă o maturare aromată.

Despre noi

Povestea Villa Vinea a început în 2004, când Heiner Oberrauch a descoperit în mijlocul Transilvaniei, în apropierea orasului Tîrgu-Mureș, un loc frumos și promițător pentru vinuri de calitate.

“M-am îndrăgostit instantaneu de această zonă și până în ziua de azi îmi amintesc de prima dată când am privit-o: peisajul fermecător de-a lungul râului Târnava Mică, scăldat de o lumină delicată, cu dealuri care îmi aminteau de Toscana. Am decis să fie și casa mea, să încep o podgorie și să creez vinuri unice, cu un caracter deosebit, memorabile pentru cei care le gustă”
– Heiner Oberrauch, proprietarul Villa Vinea.

Zona este nu doar frumoasă dar și unică pentru podgorii, ca și condiții climatice și geologice. Pantele de expunere sud-vestică cu înălțimi de peste 300 de metri oferă viței lumină și protecție naturală împotriva vânturilor din primăvară și toamnă, iar solul brun cu straturi alternative de lut, marmură impermeabilă, gresie și nisip, păstrează căldura și umiditatea. Pe Târnave zilele de ceață care încep la sfârșitul verii și continuă până în septembrie și octombrie, contribuie la o maturizare lentă a strugurilor, sporindu-le aromele și aciditatea.

Acest melanj de experiențe local / internațional a caracterizat și colaborarea celor doi viticultori – Celestino Lucin, declarat oenolog al anului 2009 în Italia de celebra revistă Gambero Rosso – și Denes Mihaly, născut și dedicat profesional podgoriilor de pe Târnave; cei doi, împreună, au reușit în ultimii ani, după un efort de un deceniu, să realizeze câteva serii de vinuri memorabile și reprezentative pentru aceasta zonă.

Mai multe detalii despre Villa Vinea, pe siteul de prezentare.


Stiri

Wine and Classics by ZASS II

  2022-07-01 (articol)  
Am început înscrierile la Wine and Classics by ZASS ediția II. În perioada 6-7 august 2022 iarăși scoatem din garaje mașinile de epocă.

Wine and Classics by ZASS este etapa a IV-a din Campionatul de Raliuri de Regularitate pentru Vehicule Istorice organizat de Retromobil Club Romania.

De data asta traseul cursei amicale va fi unul necunoscut pentru comorile noastre. Ne mutăm de pe drumurile din Ardeal pe drumurile vinului. Traseul cursei va avea cca 380km pe ruta Bucuresti - Ploiesti - Urlati - Mizil - Buzau.

Wine and Classics by ZASS este la ediția a doua. La eveniment vor participa 35 de mașini. Înscrierile pentru raliu se pot face în mai multe categorii, regulamentul concursului detailează categoriile și clasele vehiculelor eligibile.

Evenimentul începe la Bucuresti în data de 6 august la ora 7:30 cu inscrieri si verificari tehnice și cursa va începe la ora 10. Vom parcurge traseul cursei de cca 380km în șase etape. În prima zi vom avea cca 240km pe traseul, În a doua zi traseul pornește de la Buzau către Urlati. Pe parcurs vom vizita crame de vin și nu ne lăsăm nici de cultură: vom vizita și Tabăra de sculptură de la Măgura. Finish-ul va fi în Buzau, unde va avea loc și premierea concurenților.

Pentru mai multe informații accesați siteul destinat evenimentului: http://www.wineandclassics.ro/

Acest eveniment este organizat de Classic Car Club Mureș împreună cu Retromobil Club România și ZASS România. Mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri pentru sprijin și implicare!

Sponsori principali: Zsofia srl, Selgros cash and carry.
Sponsori: Boutique Hotel Le Baron, Rombat, Lecom, Ecomotive, ChronoFun, IDsystem, Zooku.

Informații generale despre noi: Classic Car Club este un club fondat în 2010 în Târgu Mureș. Organizăm anual mai multe raliuri de regularitate, și evenimente destinate mașinilor și pasionaților de mașini de epocă. Amintim doar cele mai importante evenimente de acest gen: Castel Rally by EHRLE, Wine and Classics by ZASS, rally60 - youngtimer rally. detalii



< < < Stiri